Meditatie is een middel om in alle openheid te kijken wat er allemaal in jou omgaat. Kun je stil zitten en alle gevoelens en gedachten die er door je heen gaan er laten zijn? En noch je gevoelens, noch je gedachten neem je al te serieus. Je hebt er ook geen oordeel over. Je ziet ze alleen.

Door dit regelmatig te doen, leren we onszelf kennen. En door onszelf te leren kennen, wordt het van binnen heel veel rustiger. De angsten die we in deze maatschappij, maar ook via ons DNA aangeleerd en mee hebben gekregen, lossen op.

 

In werkelijkheid is het leven heel eenvoudig. Het wordt ingewikkeld omdat ons brein vanuit onze cultuur en onze conditioneringen ons aan wil passen. Ons brein wil ons beschermen vanwege ervaringen in het verleden of verhalen van anderen, terwijl het huidige moment volkomen veilig is. Daardoor zien we niet de realiteit, maar we kijken naar situaties door onze bril van het verleden of de bril van anderen. Als we, door te mediteren echter de ‘bril weer schoon kunnen maken’, blijkt de wereld er heel anders uit te zien. Ontspannen en liefdevol.