Het antwoord is altijd liefde, omdat we in liefde het leven respecteren zoals het is. We respecteren de natuurlijke ‘flow’ van het leven. Dit doen we door trouw te zijn aan onszelf. We voelen van binnen wat kloppend is voor onszelf in een bepaalde situatie.

Tegenover ‘in liefde leven’, staat in angst leven. En in angst willen we het leven steeds naar onze hand zetten. We willen het bepalen, we willen het onder controle hebben. We denken het beter te weten dan het leven zelf. Door wat we geleerd hebben in de maatschappij, bedenken wij hoe het leven moet gaan lopen.

Terwijl we ook weten, dat we vele factoren niet in de hand hebben. Toch denken we dat we het leven naar onze hand kunnen zetten.

Om ons leven om te zetten van ‘in angst leven’ naar ‘in liefde leven’, is het nodig om met bewustzijn naar onszelf te kijken.

Om regelmatig stil te staan bij de vragen, doe ik wat werkelijk bij mij past? Ben ik mezelf trouw?

Het ‘in angst leven’ krijgen we aangeleerd in deze maatschappij. Doordat we van jongs af aan leren om onszelf niet trouw te zijn. We leren om ons voortdurend aan te passen aan de omstandigheden. We passen ons aan op school: iedereen moet goed zijn in dezelfde vakken. We worden niet beoordeeld op onze unieke kwaliteiten. Die unieke kwaliteiten worden ook niet van jongs af aan gestimuleerd. Nee, we moeten allemaal in die klas passen en goede cijfers halen. Vervolgens gaan we vaak een studie doen ‘ waar we goed mee kunnen verdienen’, ‘waar behoefte aan is in de maatschappij’ op het moment waarop we met onze studie beginnen. Zo raken we, stapje voor stapje, onszelf kwijt en raken we verwijderd van de unieke kwaliteiten die het leven ons meegegeven heeft.

Vervolgens is de maatschappij verbaasd dat er zoveel mensen Burn Out raken. Ik zie Burn Out als een kans om weer te gaan kijken wie je werkelijk bent en wat werkelijk bij je past. Methoden hiervoor zijn Zelfonderzoek en Meditatie.

Als je in harmonie met jezelf leeft, leef je de liefde van het leven en vind je je levensgeluk. Dat is toch wat iedereen wil!