Sri Ramana Maharshi is een van de grootste wijzen van de vorige eeuw. Hij leefde begin vorige eeuw in Zuid India, in Tiruvannamalai, aan de voet van en op de berg Arunachala. Hij is mijn grote inspiratie van diepe wijsheid. In 2017, 2018 en 2020 heb ik zijn Ashram bezocht. Ik heb daar zijn energie ervaren. De ashram is de plek waar Sri Ramana geleefd heeft en waar hem nu dagelijks eer betoond wordt. Er zijn puja’s (gebedsdiensten) en er is de gelegenheid om te mediteren. Iedereen in de ashram is stil. Er wordt niet gesproken.

Sri Ramana Maharshi zei dat de diepste wijsheid in Stilte waargenomen wordt. Ieder woord en iedere uitleg doet afbreuk aan de waarheid en werkelijkheid van wie we ten diepste zijn. De diepste waarheid over het leven vind je als je jezelf de vraag stelt ‘Wie ben ik?’. Het is niet de bedoeling dat je antwoord geeft op deze vraag. Je stelt de vraag en je bent stil. Na enige tijd zal je duidelijk worden dat je aandacht zich ‘buiten je brein’ bevindt. We noemen het ook bewustzijn. Ook door wetenschappers (neurologen, kwantumfysici) is inmiddels aangetoond dat bewustzijn niet ontstaat vanuit ons brein, maar dat ons brein verschijnt in bewustzijn.

Dit bewustzijn is een dimensie die oneindig veel groter is dan de dagelijkse beleving via onze zintuigen. Bewustzijn is dat waarin alles verschijnt, waarin alles ontstaat en ook weer verdwijnt. Het is tijdloos en eindeloos. Het is het mysterie van het leven dat niet te bevatten is met ons brein. Op het moment dat we dit beseffen, kunnen we niet anders dan Stil Zijn.