De vraag ‘Wie ben ik?’ stelde sri Ramana Maharshi op een diep niveau. Om te kunnen ervaren wie je ten diepste bent. In de blog met de naam Sri Ramana Maharshi heb ik hierover geschreven.

We kunnen de vraag ‘Wie ben ik?’ ook op een minder diep niveau aan onszelf stellen, om erachter te komen wat onze overtuigingen en conditioneringen zijn. Deze overtuigingen en conditioneringen versperren ons namelijk de toegang tot het besef van wie we ten diepste zijn.

Iedere keer, als zich een situatie voordoet waarin je iets lastig vindt, kun je allereerst je gevoelens met betrekking tot de situatie er laten zijn. En daar eerlijk over zijn, naar jezelf. Als je daar de tijd voor neemt, kan je duidelijk worden waarom je je vervelend voelt over de situatie. Dus wat het in jou raakt. Als duidelijk is wat jou raakt, kun je gaan kijken wat jouw aanname of overtuiging is met betrekking tot de situatie. Vervolgens kun je zien dat het een aanname uit het verleden is. Een aanname die je in je jeugd over genomen hebt van je familie of cultuur of door een situatie die schokkend voor je was. Als je dit onder ogen kunt zien, ontstaat er inzicht.

Door dit inzicht kun je je in de toekomst vrij voelen in eenzelfde situatie. De praktijk wijst uit, dat je nog een aantal keer dezelfde ervaring hebt, maar door je er elke keer bewust van te zijn, zie je jezelf op een bepaald moment anders reageren. Je bent vrij op dat punt!

Elke keer dat je helder bent over jezelf, licht je als het ware een sluier op en kom je steeds dichter bij je volledig vrij voelen. Je komt steeds dichter bij een leven vanuit natuurlijkheid en het leven van jouw kwaliteiten in alle vrijheid!